Nieuw konijnen vaccin

Nieuw konijnen vaccin beschikbaar!

Goed nieuws voor de konijnen-eigenaren. Eindelijk is het er! Het lang beloofde 3 in 1 vaccin voor konijnen tegen Myxomatose, RHD1 én RHD2 in één presentatie is beschikbaar.

Myxomatose

Myxomatose wordt vooral overgebracht door bloedzuigende insecten zoals muggen en vlooien. Ook kan dit virus overgebracht worden door een besmet (wild) konijn.

Bij Myxomatose duurt het gemiddeld 5 tot 14 dagen voordat de symptomen zichtbaar worden.

Als een dier besmet is, zien we dat het eerst aan dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit. Andere klassieke symptomen zijn ‘slaperige ogen’, opgezwollen lippen, kleine zwellingen aan de binnenkant van het oor en dikke zwellingen rond de anus en geslachtsdelen. Binnen een paar dagen kunnen de zwellingen rond de ogen zo ernstig worden dat ze blindheid kunnen veroorzaken. Eten en drinken wordt steeds moeilijker en gewoonlijk leidt de ziekte binnen 2 weken tot de dood.

RHD1 en RHD2

Ook het RHD virus kan overgebracht worden door direct contact met besmette wilde konijnen of stekende insecten. Daarnaast kan dit virus ook vele maanden in de omgeving overleven en via groenvoer, stro, hooi of besmette kleding uw konijn besmetten.

Bij met RHD besmette konijnen treedt sterfte meestal 2 à 3 dagen na infectie op. Bij veel met RHD besmette konijnen worden voorafgaand aan hun plotse dood geen duidelijke symptomen gezien. Dit geldt voor zowel RHD1 als RHD2.

Bij beide varianten sterven konijnen zeer snel,  vaak zonder dat er sprake is van ziekteverschijnselen, afgezien van een periode van een paar uur waarin ze sloom en lusteloos zijn. Bij konijnen die langer blijven leven, kunnen de symptomen sterk variëren. Mogelijke symptomen zijn koorts en stuiptrekkingen, waarna het konijn in een dodelijk coma terechtkomt. In sommige gevallen wordt vlak voor de dood nog  bloederige afscheiding uit de neus waargenomen.

Tips om konijnenziekten te bestrijden:

Laat uw konijn jaarlijks tegen myxomatose én RHD1 en RHD2 vaccineren. Uw konijn wordt dan tevens helemaal onderzocht, waarbij ook de tanden kunnen worden gecontroleerd. Een echte konijnen APK dus.
Voorkom contact met wilde konijnen.
Voorkom zoveel mogelijk contact met muggen en vlooien.
Gebruik een vlooienmiddel tegen vlooien. Informeer bij uw dierenarts welk middel geschikt is voor konijnen. Sommige honden- en katten vlooienmiddelen zijn dodelijk voor konijnen.
Bestrijd muggen met insectenwerende strips en netten (klamboes). Ook droge bedding helpt muggen te bestrijden.

Test uw kennis over konijnen en speel de konijnenquiz op KnijnIsKing