Rusteloze nachten

Rusteloze nachten: Asielhonden hebben dagen nodig om te wennen aan de nieuwe omgeving

Nachtelijke activiteit hond biedt aanwijzing voor aanpassingsvermogen

Elk jaar komen duizenden honden in Nederland in een asiel terecht. Experts verwachten de komende periode een toename in het aantal asielhonden, als mensen na corona weer naar kantoor gaan. Ondanks de goede zorgen van medewerkers en vrijwilligers kan het asiel een heftige ervaring zijn voor honden. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht onderzochten of honden aan hun nieuwe leefomgeving konden wennen aan de hand van hun rustpatroon.

Janneke van der Laan en collega-onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde vergeleken de nachtrust van 29 asielhonden en 29 huishonden – die op elkaar leken wat betreft ras, leeftijd en sekse – met elkaar met behulp van een kleine bewegingsmeter aan de halsband en nachtcamera’s.

De asielhonden bleken ’s nachts veel minder te rusten dan de huishonden, vooral in de eerste twee nachten in het asiel. De onrust nam wel af in de loop der tijd, maar zelfs na twaalf dagen in het asiel waren de honden ’s nachts nog steeds onrustiger dan de huishonden.

“Dat de asielhonden onrustiger waren zagen wij ook terug in hormoonmetingen in de urine” licht Janneke van der Laan toe. De waardes van het stresshormoon cortisol waren hoger bij de asielhonden dan bij de huishonden, vooral tijdens de eerste twee dagen maar ook nog na twaalf dagen. Opvallend was ook dat kleinere asielhonden, bijvoorbeeld shi tzu’s en chihuahua’s, in de eerste twee nachten onrustiger bleken te zijn en ook hogere cortisol-waardes hadden dan grotere asielhonden.

De onderzoekers vonden grote verschillen tussen individuele honden: sommigen zijn al de eerste nacht vrij rustig, terwijl anderen een paar nachten nauwelijks een oog dicht doen. “Het lijkt er dus op dat de honden in ieder geval twee dagen, maar vaak langer nodig hebben om te wennen aan de nieuwe omgeving, in dit geval het asiel”, legt Van der Laan uit. “Bij mensen is het ook zo dat we in een andere omgeving, zoals aan het begin van de vakantie, vaak de eerste nacht slechter slapen”.

“Met ons vervolgonderzoek zoomen wij nog verder in op het welzijn van honden in asielen. Maar onze huidige bevindingen tonen al aan dat het belangrijk is om goed op de honden te letten die na een aantal nachten nog niet goed kunnen rusten. De asielmedewerkers kunnen deze honden misschien al helpen door ze bijvoorbeeld een rustigere plek te geven.”