Vaccineren?
U heeft misschien een oproep van ons gehad dat het weer tijd is voor de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie van uw huisdier. Natuurlijk wilt u dat uw dier gezond blijft, maar u vraagt zich misschien af: “Is het nou wel nodig om elk jaar te vaccineren?”
Vaccineren is niet altijd nodig, want vaccineren is altijd maatwerk.
De laatste jaren weten we door onderzoek steeds beter hoe lang een dier beschermd is tegen een bepaalde ziekte als de basisvaccinatie maar goed is uitgevoerd. Omdat de diergeneeskunde zich steeds sneller ontwikkelt, wordt het advies met betrekking tot vaccinatie daarom ook steeds nauwkeuriger bijgesteld.
Veelgestelde vragen over vaccineren
De voordelen van vaccineren zijn duidelijk, uw huisdier bouwt weerstand op tegen veel voorkomende besmettelijke ziektes. Een veelgehoord argument om niet te vaccineren is dat het ‘vorige dier’ ook nooit gevaccineerd werd en nooit ergens last van had. Deze ziektes komen echter wel degelijk voor en kunnen een dodelijk verloop hebben. In de praktijk worden ze met enige regelmaat gezien bij slecht gevaccineerde dieren!
Uitbraken van kattenziekte op verschilende plaatsen in Nederland komen regelmatig in het nieuws. De ziekte van Weil (leptospirose) is zelfs gevaarlijk voor de mens en helaas worden er jaarlijks steeds meer gevallen in Nederland gerapporteerd. VHD kan bij konijnen binnen enkele uren dodelijk zijn en komt veel voor.
Wanneer we dus zomaar zouden stoppen met vaccineren, nemen we dus een groot risico. Tegelijk vinden wij dat het geen zin heeft om te vaccineren tegen ziekten die in de omgeving van uw dier niet voorkomen of waarvan het effect niet is bewezen.
FEIT: Sommige vaccinaties zijn erg belangrijk. Zonder die vaccins zouden er in Nederland onnodig veel dieren doodgaan aan dodelijke, besmettelijke ziektes.
Bijwerkingen na vaccinatie?
Steeds vaker horen dierenartsen van eigenaren die bang zijn om hun huisdier te laten vaccineren. Van zwellingen op de injectieplaats en allergische reacties tot koorts en epilepsie, de meest uiteenlopende bijwerkingen worden gemeld. Sommige eigenaren willen niet meer zomaar dat hun huisdier gevaccineerd wordt. Is dat terecht?
Zoals alle medicijnen, kunnen ook vaccins bijwerkingen hebben. De frequentie en ernst waarin deze voorkomen, is wetenschappelijk onderzocht. Dit blijkt erg laag te zijn. In een groot onderzoek bij ruim 1.25 miljoen honden, werd bij 0.38% een bijwerking gezien. Meestal gaat het om een tijdelijke zwelling op de injectieplaats of een allergische reactie. Met tijdig ingrijpen en de juiste medicatie kan dit veelal goed onderdrukt worden. Bij 99.62% van de honden worden dus geen bijwerkingen gezien.
FEIT: zeldzaam kunnen bijwerkingen voorkomen, maar in veel gevallen is de angst voor bijwerkingen onterecht.
Voorkom onnodig vaccineren.
Jarenlang was het onduidelijk hoe lang een vaccin bescherming bood tegen ziekte. Recente onderzoeken wijzen uit dat de bescherming tegen een aantal ziektes langer aanhoudt dan een jaar. Een uitzondering hierop vormen de ziekte van Weil (hond), kennelhoest (hond), niesziekte (kat), myxomatose (konijn) en vhd (konijn). Deze dienen dan ook jaarlijks gegeven te worden. De vaccinatie tegen het gevaarlijke vhd type2 (konijn) dient zelfs elk half jaar gegeven te worden. De bescherming tegen parvo, hondenziekte en besmettelijke leverontsteking bij de hond en de bescherming tegen kattenziekte bij de kat is (na een goede basisvaccinatie!) is bij de meeste honden en katten bijvoorbeeld langer. Deze tijdsperiode is echter per individu en per ziekteverwekker verschillend.
Onze zorg: vaccineren op maat!
Wij willen de beste zorg en aandacht voor uw huisdier en vaccineren op maat hoort daar ook bij. Het vaccinatieschema voor een individueel huisdier dient te worden aangepast aan zijn gezondheid, zijn leeftijd en zijn leefomstandigheden.
Wat zijn de risico’s voor uw huisdier? Waar komt het dier en wat is de leefomgeving van uw huisdier? Wat zijn de leefgewoontes? Heeft uw dier contact met andere dieren? Hoe is de gezondheid van uw huisdier? Heeft uw dier een chronische, onstabiele aandoening of krijgt uw huisdier bepaalde medicijnen? Gaat uw dier naar een pension? Of gaat het mee naar het buitenland?
Daarom wordt tijdens de jaarlijkse controle uw huisdier uitgebreid bij ons gecontroleerd op gezondheidsproblemen en is er altijd gelegenheid tot het stellen van vragen.