Nieuwe app tegen tekenbeten

Nieuwe app moet tekenbeten voorkomen

Een nieuwe app moet tekenbeten voorkomen. De app geeft actuele informatie over het risico op een tekenbeet op basis van het weer, satellietgegevens en het landschap. De Nature Today app is ontwikkeld door de HAS Hogeschool, ITC Twente en Wageningen University.

Het aantal tekenbeetmeldingen wordt sinds 2013 bijgehouden Tekenradar.nl, daaruit blijkt dat in de maanden juni en juli de helft van de jaarlijks anderhalf miljoen tekenbeten worden opgelopen.

,,Veel mensen hebben echter niet door wanneer en waar ze een tekenbeet op kunnen lopen”, zegt  Aldus Arnold van Vliet van Wageningen University en initiatiefnemer van Nature Today. De app geeft een duidelijk overzicht van de tekenverwachting bij jou in de buurt of de plek waar je wilt wandelen en of het aantal teken minimaal, gering, middelmatig, hoog of zeer hoog is.

Plan een tekencheck in na bezoekje aan het bos

Van Vliet: ,,Het blijkt dat veel mensen na een bezoek aan het groen vergeten om zichzelf, de kinderen en/of de hond thuis te controleren op een tekenbeet. In de app kun je daarom aangeven dat je later op de dag een tekencheck notificatie wilt krijgen.”

Bijdrage aan onderzoek

De initiatiefnemers hopen ook dat mensen zich meer inspannen om het oplopen van een tekenbeet te voorkomen. Dit kan door de broekspijpen in de sokken te stoppen of het recreatiegedrag aan te passen. Een teek kan de ziekte van Lyme of het in Nederland relatief zeldzame tekenencefalitis (TBE) overbrengen. Het is belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen, omdat dat de kans op een ziekte verkleint. En eenmaal gebeten, is het belangrijk de plek waar de teek gebeten heeft in de gaten te houden.

De informatie die gebruikers doorgeven over een tekenbeet, een indicatie van de ziekte van Lyme of koorts na een tekenbeet (indicatie van TBE), dragen bij aan het tekenonderzoek van het RIVM en Wageningen University.

De app toont ook hoeveel tekenbeten er in de afgelopen week via Tekenradar.nl zijn gemeld en geeft antwoord op veel gestelde vragen over teken en tekenbeten.