Juni Chipmaand

Juni Chipmaand

Zoals ieder jaar zullen wij ook dit jaar in juni weer aandacht schenken aan het belang van het chippen en registreren van huisdieren. Juist dit jaar is dat belangrijk, want in deze tijd van de corona hebben veel mensen besloten om een huisdier in huis te nemen. Gelukkig zijn alle honden al gechipt en geregistreerd op naam van de eigenaar, want dat is verplicht.

Afgelopen jaar kreeg Stichting Amivedi meer dan 78.000 meldingen van vermiste en gevonden huisdieren. Er worden gelukkig steeds minder honden gemeld. De effecten van de chipverplichting beginnen nu zichtbaar te worden. Hoe minder dieren en baasjes de stress van een vermissing moeten meemaken hoe beter.

Voor katten is chippen en registreren (nog) niet verplicht, maar wel heel verstandig. Ook bij katten is een daling te zien van 2.574 meldingen. In 2019 kwamen er nog iets meer dan 65.000 melding van vermissing binnen. Vermoedelijk zijn vanwege de coronacrisis minder katten vermist geraakt, omdat de eigenaren vaker thuiswerken en de vakanties grotendeels niet zijn doorgegaan.

Het chippen voorkomt veel leed voor zowel het dier als de eigenaar. Als het dier zoekt raakt en gevonden wordt, kunnen dierenartsen, asielmedewerkers of mensen van de dierenambulance met een reader het nummer van de chip uitlezen. Als dit nummer juist geregistreerd staat kan contact met de eigenaar worden opgenomen.

Daarom doen wij een oproep aan alle nieuwe katteneigenaren en natuurlijk ook aan alle huisdierbezitters die er nog niet aan toe zijn gekomen: “Laat uw dier chippen en zorg voor een goede registratie bij één van de databanken!”