Konijnen madenziekte

Konijnen madenziekte

Wij hebben de eerste twee slachtoffers van Myiasis (madenziekte) bij het konijn dit jaar alweer gezien.

Myiasis wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg die eitjes legt in de vacht van een konijn. De eitjes worden voornamelijk gelegd op vochtige en warme plekken. De geur van ontlasting en urine trekt de vlieg extra aan. De eitjes worden daarom vaak gelegd rondom de anus van het konijn.
De vacht kan bevuild zijn met urine of ontlasting in geval van diarree (mogelijk ten gevolge van een gebitsprobleem of verkeerde voeding), incontinentie of bijvoorbeeld een blaasontsteking. Na enkele uren/dagen komen er witte maden uit de eitjes. Deze maden gaan rondkruipen in de vacht en hechten zich aan de huid van het konijn. Het speeksel van de maden zorgt voor weefselschade, waardoor de huid en onderhuid af zal sterven. Op deze manier banen de maden zich een weg door de huid en kunnen, wanneer niet tijdig ontdekt worden, in dieper gelegen weefsels terecht komen. Door de geur die deze wonden veroorzaken, worden nog meer vliegen aangetrokken die nieuwe eitjes leggen. De maden veroorzaken veel ongemak, pijn en jeuk bij het konijn. De schade aan de huid kan binnen enkele dagen ontstaan en zeer ernstig of zelfs fataal worden.

Mocht je het vermoeden hebben dat je maden in de vacht van je konijn ziet of het konijn heeft stinkende wonden, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Wanneer je konijn inderdaad myiasis blijkt te hebben, zal de dierenarts (onder sedatie) de vacht van het konijn wegscheren en alle maden van de huid weghalen met een pincet. De aangedane plek wordt goed schoongemaakt. Vervolgens kunnen de wonden goed geïnspecteerd en indien nodig gehecht worden. Een goede wondzalf kan de genezing van de huid bevorderen. Afhankelijk van de ernst van de verwondingen kan er gekozen worden om pijnstillende ontstekingsremmers en antibiotica te geven. Daarnaast wordt No Myiasis gebruikt om de eventuele achtergebleven maden en eitjes op de huid te doden.

No Myiasis kan ook preventief worden gebruikt door elke maand de achterhand van het konijn in te sprayen.