Coronavirus bij huisdieren

Coronavirus bij huisdieren

Met de verhalen van het Coronavirius uit China bereiken ons ook veel vragen of honden en katten ook last van het Coronavirus kunnen hebben en of dat dan gevaarlijk is voor mensen. Hieronder een bericht van het Medisch Centrum voor Dieren.

Kunnen honden en katten drager zijn van het coronavirus dat momenteel mensen infecteert?

Honden en katten hebben hun eigen specifieke coronavirussen, maar er is niet aangetoond dat ze mensen kunnen infecteren. Het consumeren van wilde dieren die de ziekte dragen zou de oorzaak zijn van de uitbraak van het coronavirus. Het is niet bekend of honden en katten mogelijk niet-klinische dragers van de ziekte zijn, dus het wordt aangeraden om de normale hygiëne protocollen te volgen bij de omgang met huisdieren.

Wat als een hond of kat tekenen van een griepachtige ziekte vertoont?

Honden en katten kunnen griepachtige ziekteverschijnselen vertonen die gepaard gaan met andere veel voorkomende virale en bacteriële infecties die niet op mensen kunnen worden overgedragen.

Wat is er bekend van coronavirussen bij honden en katten?

Katten

Het Feline coronavirus veroorzaakt een milde of asymptomatische infectie bij katten, maar als de infectie langer aanhoudt, kan het virus transformeren in een zeer dodelijke vorm, namelijk Feline Infectious Peritonitis Virus. Dat leidt tot de ontwikkeling van een vaak dodelijke kattenziekte genaamd Feline infectieuze peritonitis (FIP). FIP heeft natte en droge vormen, met overeenkomsten met de menselijke ziekte, sarcoïdose en is altijd dodelijk. Een heftige ontstekingsreactie treedt op rond vaten in de weefsels waar deze geïnfecteerde cellen zich bevinden, vaak in de buik, nieren of hersenen. Het is deze interactie tussen het immuunsysteem van het lichaam en het virus dat verantwoordelijk is voor de ziekte. Zodra een kat klinische FIP ontwikkelt waarbij één of meerdere systemen van het lichaam van de kat betrokken zijn, is de ziekte progressief en bijna altijd dodelijk. De manier waarop klinische FIP zich ontwikkelt als een immuun-gemedieerde ziekte is uniek, in tegenstelling tot elke andere virale ziekte van dieren of mensen.

Honden

Er zijn twee bekende varianten bij honden met de gastro-intestinale vorm, variërend van asymptomatische tot milde diarree tot ernstige slopende enteritis (dunne darmontsteking) die bij puppy’s af en toe tot de dood zal leiden. Canine respiratory coronavirus (CRCoV) is een groep 2 coronavirus NIET gerelateerd aan de groep 1 enterisch coronavirus dat diarree bij honden kan veroorzaken. De meeste honden hebben een milde ziekte die bestaat uit hoesten, niezen en neusafscheiding. Sommige honden hebben een subklinische infectie zonder klinische symptomen, maar kunnen andere honden wel met het virus infecteren. Een kleine minderheid van honden besmet met CRCoV ontwikkelt een longontsteking, vooral als ze gelijktijdig zijn geïnfecteerd met andere respiratoire pathogenen.

Conclusie

Op dit moment is er geen bewijs dat gezelschapsdieren zoals honden en katten kunnen worden besmet met het nieuwe coronavirus:

Honden en katten kunnen vatbaar zijn voor specifieke coronavirussen, maar er zijn geen bekende/bewezen overdrachten van honden- of katten coronavirussen die mensen infecteren.

Bij deze recente uitbraak is het niet bekend of huisdieren de ziekte kunnen dragen; daarom moeten de hygiëne richtlijnen zoals altijd worden nageleefd wanneer huisdieren zijn blootgesteld aan mogelijk besmette personen.

Coronavirussen worden in het algemeen overgedragen via ademhalingsdruppeltjes, contact met geïnfecteerd lichaamsvocht en fecale-orale overdracht – u hoeft niet per se een geïnfecteerd dier te eten en het geïnfecteerde dier kan asymptomatisch zijn.