Alleen thuisblijven lockdown

Alleen thuisblijven na de lockdown

Als straks het ‘gewone’ leven weer begint, kunnen er problemen ontstaan als huisdieren ineens weer alleen thuis moeten blijven. Ga nu alvast oefenen om de overgang voor hen wat minder groot te maken.

Vooral voor honden kan het lastig zijn te moeten wennen aan alleen thuis zijn. Dat geldt zeker voor honden die dat nog nauwelijks gewend zijn omdat ze tijdens corona zijn aangeschaft, maar óók voor honden die voor die tijd prima alleen thuis konden blijven. Als ze nu steeds mensen om zich heen hebben gehad, kunt u er niet zomaar vanuit gaan dat ze straks weer zonder problemen meerdere uren alleen blijven terwijl u naar uw werk bent.

Voor beide groepen is het belangrijk om het alleen blijven langzaam op te bouwen en goed in de gaten te houden hoe ze ermee omgaan. Want is de overgang te groot, dan kan er verlatingsangst ontstaan.

Verlatingsangst, het niet alleen kunnen zijn, komt veel voor. Een hond die niet alleen thuis kan blijven, ondervindt veel stress, angst en soms zelfs paniek als hij alleen wordt gelaten. Dat uit zich vaak in gedrag als blaffen, slopen of onzindelijkheid tijdens het alleen zijn. Ook kunnen honden heel onrustig zijn, heen en weer lopen, hijgen, kwijlen, braken en allerlei andere stresssignalen laten zien. Die terugkerende stress is slecht voor het welzijn van de hond en voor zijn gezondheid.

Het is niet altijd mogelijk om verlatingsangst te voorkomen, maar u kunt wel veel doen om de kans erop te verkleinen. Ga nu alvast aan de slag om het alleen thuis blijven (weer) op te bouwen.

Lees meer hierover op de site van het LICG