Brexit en reizen naar de VK

Brexit en het reizen naar het Verenigd Koninkrijk

Per 1 januari 2021 zal het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer uitmaken van de Europese Unie (Brexit). Dit heeft gevolgen voor het reisverkeer en dus ook voor het reizen met huisdieren.

Geen afspraken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk

Landen binnen de Europese Unie hebben gezamenlijk regels opgesteld rondom het reizen met huisdieren. De Europese Unie heeft daarnaast afspraken met een aantal niet-EU landen, zoals Zwitserland en IJsland. Met het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn er op dit moment echter nog GEEN afspraken gemaakt.

De Europese Unie zal, zolang er geen afspraken zijn, als extra eis gaan stellen dat honden, katten en fretten die vanuit het VK naar de EU reizen een rabiës titerbepaling moeten hebben ondergaan. Uit deze test moet blijken dat de inenting tegen hondsdolheid goed is aangeslagen.

Regels voor het reizen vanuit het VK naar Nederland per 1 januari 2021

Als u vanuit het VK naar Nederland (terug)reist, dan moet uw hond, kat of fret per 1 januari 2021 in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:

Chip ter identificatie (moet geplaatst zijn vóór de rabiësvaccinatie).
Rabiësvaccinatie.
Geldig reisdocument: een EU dierenpaspoort dat is uitgegeven in een lidstaat van de EU of een gezondheidscertificaat afgegeven door het VK. Bent u in het bezit van een EU dierenpaspoort dat in het VK is uitgegeven? Dan is dat per 1 januari 2021 niet meer geldig, omdat het VK dan niet meer tot de EU behoort.
bloedtest en 3 maanden wachttijd. De wachttijd van 3 maanden geldt niet als u de bloedtest in de EU laat afnemen en de uitkomst is bijgeschreven in het dierenpaspoort.

Regels voor het reizen van Nederland naar het VK per 1 januari 2021

Het VK kan in de toekomst ook strengere eisen gaan stellen voor het meenemen van huisdieren, maar geeft vooralsnog aan dat er in hun eisen niets gaat veranderen. Dat betekent dat voor reizen naar het VK de huidige regels van kracht blijven: uw hond, kat of fret moet gechipt zijn, een EU dierenpaspoort hebben en een geldige vaccinatie tegen rabiës. Honden moeten bovendien preventief behandeld worden tegen lintworm.