Myxomatose bij het konijn

Myxomatose bij het konijn

Zomaar even twee recente kranten berichten:

AD Utrechts Nieuwsblad

14-10-2020

“Zwemmers schrikken zich wild: ‘Ze kwamen het ene na het andere dode konijn tegen’ Een groepje zwemmers schrok zich zondag een hoedje: de Lekdijk tussen Vianen en Lexmond lag bezaaid met 150 konijnenlijkjes. De dieren zijn bezweken aan de ziekte myxomatose. De dierenambulance werkt met man en macht om ze weg te halen.”

De Gelderlander

06-08-2020

“Dodelijke ziekte grijpt om zich heen:

Wilde konijnen met bulten en pussende ogen bij Haarrijnseplas

Dierenambulance Utrecht heeft in vijf dagen tijd tien wilde konijnen bij de Haarrijnseplas opgehaald die lijden aan de voor konijnen dodelijke ziekte myxomatose. De verzwakte beestjes hupten daar rond met grote bulten en pussende ogen.”

Vaccineer uw konijn tegen myxomatose!

Om te voorkomen dat een konijn besmet raakt met myxomatose adviseren wij u om uw konijn jaarlijks te laten vaccineren. Dit is mogelijk vanaf een leeftijd van vijf weken oud.

Daarna moet uw konijn elk jaar opnieuw een vaccinatie krijgen. Kort na de vaccinatie kan een konijn hele milde ziekteverschijnselen vertonen, maar dit gaat altijd weer vanzelf voorbij.

Verder is het goed om te weten dat een vaccinatie vaak verplicht is voor konijnen die naar pensions of een konijnenopvang gaan.

Myxomatose is besmettelijk en gevaarlijk voor mensen. Vaccineer uw konijn daarom altijd! De inenting is een combinatie vaccin, waarbij uw konijn ook beschermd is tegen de eveneens besmettelijke konijnenziekte VHD (ook wel VHS of RHD genoemd).