Beeldvormende diagnostiek

  • Röntgendiagnostiek
  • Echografie

Röntgendiagnostiek

Röntgendiagnostiek

Ten behoeve van de uitgebreide diagnostiek hebben wij op de praktijk de beschikking over een digitaal röntgentoestel.

Hiermee kunnen allerlei inwendige structuren die zich aan het gewone klinische onderzoek onttrekken vaak goed zichtbaar worden gemaakt.

Het skelet is hiervan het bekendste voorbeeld.

Echter ook andere inwendige organen laten zich via röntgen-onderzoek prima beoordelen. Voor het maag-darmkanaal is er ook nog de mogelijkheid van een contrastonderzoek. Hiervoor krijgt uw huisdier via een sonde een “bariumpap” ingegeven en hierdoor tekent het maagdarm-kanaal zich nog mooier op de röntgenfoto af. Ook vreemde voorwerpen (denk aan stenen of balletjes) zijn zodoende beter zichtbaar te maken.

Een andere veel gebruikte vorm van uitgebreide beeldvormende diagnostiek is door middel van echografie. Zie hiervoor echografie.

Echografie

Echografie

Voor het onderzoek van diverse inwendige organen is een echografisch onderzoek vaak zeer waardevol. Vandaar dat onze kliniek is uitgerust met een echo-apparaat. Organen die zich op deze manier goed laten onderzoeken zijn o.a.: blaas, nieren, lever, darmkanaal, baarmoeder en hart. Ook voor het begeleiden van een dracht bij de hond of de kat is het echo-apparaat een onmisbaar hulpmiddel.

Omdat ook niet alle organen en zeker het skelet zich niet lenen voor echografisch onderzoek beschikt onze praktijk ook over een digitaal röntgentoestel. Zie hiervoor röntgendiagnostiek.

Terug naar wat wij doen
Terug naar boven